Activiteit

Opening Luther Museum

21-06-2019 16:00 - 21-06-2019 18:00
Nieuwe Keizersgracht 570

Het Luther Museum Amsterdam zal openen in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht. Het pand uit 1772 is genoemd naar de plaats waar Maarten Luther in 1517 zijn stellingen over de hervorming van de toenmalige kerk verkondigde. Dat leidde tot de Reformatie. Het pand is gebouwd als het Evangelisch-Luthers Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis. Het speelde een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen.

 

Aan het einde van de 16e eeuw wordt in Amsterdam de Lutherse gemeente gesticht. In de zeventiende eeuw is ongeveer twintig procent van de bevolking Luthers en vele gebouwen herinneren hieraan, zoals de Oude Lutherse Kerk aan het Spui en de Ronde Lutherse Kerk aan het Singel. De Lutherse kerk en diaconie verzamelden in de loop der geschiedenis belangrijk erfgoed.

 

Het gebouw zelf – met de regentenkamers, de gang en de kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De erfgoed-collectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Breenbergh en Ruysdael, zilver en authentieke meubelstukken.

 

Luther Museum Amsterdam laat het verhaal zien van een nieuwe start als kerkgemeenschap, met een eigen wijze van geloven en veel zorg voor elkaar tot op dag van vandaag.

 

Open: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00

Adres: Nieuwe Keizersgracht 570

Website: www.luthermuseum.nl

Meer informatie: 020 2142112 of [email protected]

 

De entreeprijs van het museum is € 7.-
 

Het museum wordt officieel geopend op 21 juni. Dat is -in verband beperkte ruimte- voor genodigden. Speciaal voor leden van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam is de entree van het museum van 22 juni tot en met 22 september gratis. En we willen natuurlijk ook graag lutheranen van buiten Luthers Amsterdam verwelkomen in het nieuwe museum. Daarom geldt voor hen in de periode 22 juni tot en met 22 september een korting (€ 5,- i.p.v. € 7,-). Zie openingsuren op www.luthermuseum.nl

 

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tonko Grever, kwartiermaker, [email protected] of 0646018775

 

Onderdeel Diaconie Evangelisch - Lutherse Gemeente Amsterdam