Over ons
Brandpunten:
Maarten Luther Kerk
MuziekEnKunstInMLK
Over ons
Contact
Geschiedenis

Maarten Luther Kerk

Spoorzoekers en bruggenbouwers

Dat is het motto van de Maarten Luther Kerk, die in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een Spiritueel, Sociaal en Cultureel Centrum met een kerkelijk karakter, dat uitstraalt naar de wijk en daarbuiten.

In gesprekken met de bewoners van de wijk en anderen zijn ideeën en mogelijkheden naar boven gekomen, die hier gestalte kunnen krijgen – van buurtbewoneractiviteiten tot muziek- en kunst-events. Veel daarvan komt samen onder het motto MuziekEnKunstInMLK.

Op dit moment bevinden wij ons met het gebouw in een proces van herbestemming, waarbij wijkbewoners, binnen- en buitenkerkelijken, onbesliste en welbewuste, musici en muziekliefhebbers uitgenodigd blijven om mee te denken en mee te doen, en de toekomst van dit project mede gestalte te geven.
Als u belangstelling heeft om mee te doen of bij de organisatie van een van de activiteiten te helpen, laat het ons dan weten!

Informatie:
Andreas Wöhle
[email protected]
06 20 19 50 27

 

Introductie

Het gebouw, in gebruik genomen 1937, wordt tegenwoordig in het kader van een nieuw en vernieuwend perspectief op 'wat gemeente is' op veel verschillende wijzen door de gemeenschap gebruikt.
Daarbij spelen overwegingen en analyses een rol die de ontwikkeling van kerk en ontkerkelijking in de stad reflecteren, en zodoende komen tot een andere invulling van wat 'kerk' is in een stad als Amsterdam, en van wat taak is van de 'pastor' in die kerk.
Lees de hele tekst van de lezing bij de jaarvergadering van de Bond van Nederlandse Predikanten, 9 april 2013; Dr. Andreas H. Wöhle (pdf)
of een korte samenvatting van de uitgangspunten van kerkzijn in deze uiteenzettingen uit het gemeenteblad van mei 2013 (pdf).
Op dit moment, in de fase van herbestemming, is het aantal activiteiten in de Maarten Luther Kerk enigszins beperkt. Ook kerkdiensten worden in de MLK maar incidenteel gevierd, - en de normale zondagsdienst van onze gemeenschap vindt plaats op de locatie Oude Lutherse Kerk aan het spui (zie 'kerkdiensten').
Steeds als eerste op de hoogte van alle activiteiten in de MLK? Meldt u aan voor de nieuwsbrief via [email protected]
Voor meer informatie over het proces van vernieuwing en de achterliggende overwegingen, die in de Maarten Luther Kerk tot een herbezinning op de activiteiten hebben geleid, zie het onderzoeksrapport, dat in het kader van een internationale conferentie voor praktische theologie is gepresenteerd: mlk-project-amsterdam-the-desire-to-be-known

Orgels
Het hoofdorgel werd in 1937, het openingsjaar van de Maarten Luther Kerk, gebouwd door Hendrick Wicher Flentrop.
Het wordt regelmatig bespeeld in diensten en concerten van de serie MuziekEnKunstInMLK.
De vaste organist is Christiaan de Vries.
Meer over het hoofdorgel
Daarnaast is er ook een koororgel, eveneens een Flentroporgel, in de kerk in gebuik.
Meer over het koororgel

 

MuziekEnKunstInMLK

Concerten, performances en activiteiten in de MLK: met internationale en lokale, hier levende kunstenaars – kunst van 'heel ver weg' en van 'heel dichtbij' - geografisch en inhoudelijk. Muziek en beeldende kunst die op hun wijze concepten verkennen, die ook door theologie en geloof worden beschreven en geëxploreerd.
Voor wie zichzelf durft te verrassen...
Voor meer informatie:
Andreas Wöhle
[email protected]
06 20 19 50 27

Activiteiten

Bekijk de laatste versie van het programmablad (pdf)

Volg ons op Facebook

Steeds als eerste op de hoogte van alle activiteiten in de MLK? Meldt u aan voor de nieuwsbrief via [email protected]

 

Wisselende activiteiten

 

MLK Wonderland

Interactieve dans- en muziekperformance 'om mee te doen'. Voor kinderen en hun ouders.
Makiko Ito en andere dansers, danseressen en musici creëren een sfeer van veilige spanning, die kinderen grenzen doet voelen en overschrijden en beweging op muziek als prettig doet ervaren. Al doende ontstaat een performance waarin de kinderen (en volwassenen, als zij durven) van toeschouwer alsmaar meer worden tot mededansers, performers.
Entree: Bijdrage naar vermogen
We hopen op een bijdrage van € 5,-

Zaterdag 2 december 2017, 15:00


Vaste activiteiten

Open inloop MLK
'Kom eens aan'-middag

Elke maandag in de MLK

13.00 - 15.30 uur

Een open aanbod aan een ieder die zin heeft om gewoon even binnen te komen lopen, aan te schuiven, mee te kletsen, - voor ieder die zin heeft in ontmoeting, kennismaking, handwerkjes, krantje lezen, koffie drinken, …

Burentafel

Normaliter elke eerste maandag van de maand in de MLK

Data 2017: 6 november en 4 december

18.30 - 20.00 uur

De Burentafel MLK is een gezellige ontmoetingsplek van een diversiteit aan buurtbewoners. En ondertussen genieten van een heerlijk driegangenmenu!

Een kleine financiële bijdrage in de kosten van de maaltijd wordt verwacht, €5,-.

Opgave voor de maaltijd is noodzakelijk, uiterlijk de donderdag voorafgaand aan de maaltijd. Dit kan bij de coördinator van de Burentafel, 

Wessel Nijholt
06 15 68 59 78
[email protected]


Singalong MLK

Elke eerste maandag van de maand in de MLK

6 november en 4 december

20.15 - 22.00 uur

Voor iedereen die van zingen houdt of het wil ontdekken. Ervaring is welkom, maar zeker niet vereist! Het gaat om het met veel plezier met elkaar zingen, in allerlei stijlen. Verschillende technieken komen aan de orde, waarmee je grip krijgt op zuiverheid en je leert bijvoorbeeld harder, hoger en meerstemmig te zingen.
Aanmelden vooraf is niet nodig. Kom gewoon en geniet van een pretentieloze avond lekker zingen en ga met een goed gevoel naar huis!


Aantal deelnemers: onbeperkt. (Neem nog een vriend(in) of buur mee!)


Kosten: waardebepaling achteraf


De Sing Along wordt geleid door zangpedagoge Els Streefkerk (www.elsstreefkerk.nl)
Meer info: [email protected]


Zomaar stilte in de week

Iedere dinsdag in de MLK

19.15 – 19:45 uur

Zomaar stilte in de week – het kan een verrijking zijn van het doorgaans drukke leven: een venster naar binnen, en een ervaring van diepe geborgenheid, in gebed en woord en zwijgen.

Komt u toch gewoon eens binnen. Het doet goed. U bent heus niet de enige die die rust zoekt en mist. Een heel eenvoudige liturgie leidt ons naar de stilte, zonder veel woorden…

Theatergroep Met eLKaar

Variërende data

Voor meer info:
Wessel Nijholt
[email protected]
06 15 68 59 78

-