Over ons
Brandpunten:
Maarten Luther Kerk
MuziekEnKunstInMLK
Over ons
Contact
Geschiedenis

Maarten Luther Kerk

Spoorzoekers en bruggenbouwers

Dat is het motto van de Maarten Luther Kerk, die wil uitgroeien tot een Spiritueel, Sociaal en Cultureel Centrum met een kerkelijk karakter, dat uitstraalt naar de wijk en daarbuiten.

In gesprekken met de bewoners van de wijk en anderen zijn ideeën en mogelijkheden naar boven gekomen, die ondertussen gaandeweg worden aangepakt en in het Zomer-Klets-Café in het Luthertuintje naast de kerk 'Café MLK' verder worden besproken.

Veel muziek- en kunstactiviteiten zijn al gestart (zie MuziekEnKunstInMLK), 'Tabula Rasa – Impro-muziek in de MLK', kinderfeesten en activiteiten, themakerkdiensten op gezette tijden in het jaar.

Geïnteresseerden van elders en wijkbewoners, binnen- en buitenkerkelijken, onbesliste en welbewuste, musici en muziekliefhebbers zijn bij deze uitgenodigd om mee te denken en mee te doen, en de toekomst van dit project mede gestalte te geven.

Als u belangstelling heeft om mee te doen of bij de organisatie van een van de activiteiten te helpen, laat het ons dan weten!

Informatie:
Andreas Wöhle
[email protected]
06 20 19 50 27

 

Introductie

Het gebouw, in gebruik genomen 1937, wordt tegenwoordig in het kader van een nieuw en vernieuwend perspectief op 'wat gemeente is' op veel verschillende wijzen door de gemeenschap gebuikt.

Daarbij spelen overwegingen en analyses een rol die de ontwikkeling van kerk en ontkerkelijking in de stad reflecteren, en zodoende komen tot een andere invulling van wat 'kerk' is in een stad als Amsterdam, en van wat taak is van de 'pastor' in die kerk.

Lees de hele tekst van de lezing bij de jaarvergadering van de Bond van Nederlandse Predikanten, 9 april 2013; Dr. Andreas H. Wöhle (pdf)
of een korte samenvatting van de uitgangspunten van kerkzijn in deze uiteenzettingen uit het gemeenteblad van mei 2013 (pdf).

Doordeweeks is er een uitgebreid programma van activiteiten, ontmoetingsmomenten, concerten en performances, gericht op (alle) bewoners van de wijk, maar vooral ook gebruik makend van de vele talenten die daar aanwezig zijn (kijk hiervoor bij activiteiten en MuziekEnKunstInMLK)

In het weekeinde zijn er, naast de eigen diensten van de Maarten Luther Kerk gemeenschap die gemiddeld één keer per maand haar veelkleurige vieringen houdt, verschillende andere (etnische) kerkgenootschappen aanwezig die op vaste momenten hun diensten vieren.

Kijk voor diensten in de lutherse kerken op de pagina 'kerkdiensten'

Steeds als eerste op de hoogte van alle activiteiten in de MLK? Meldt u aan voor de nieuwsbrief via [email protected]

Voor meer informatie over het proces van vernieuwing en de achterliggende overwegingen, die in de Maarten Luther Kerk tot een herleven van activiteiten en belangstelling hebben geleid, zie het onderzoeksreport, dat in het kader van een internationale conferentie voor praktische theologie is gepresenteerd:mlk-project-amsterdam-the-desire-to-be-known

 

Orgels

Het hoofdorgel werd in 1937, het openingsjaar van de Maarten Luther Kerk, gebouwd door Hendrick Wicher Flentrop.
Het wordt regelmatig bespeeld in diensten en concerten van de serie MuziekEnKunstInMLK.
De vaste organist is Christiaan de Vries.

Meer over het hoofdorgel

Daarnaast is er ook een koororgel, eveneens een Flentrop orgel, in de kerk in gebuik.

Meer over het koororgel