Grunn in Amsterdam,15e Groninger Dienst in Oude Lutherse Kerk

24-10-2021 10:30 - 24-10-2021 12:00
Oude Lutherse Kerk aan het Spui Singel 411

15e Groninger Dienst in Amsterdam

Op zondag 24 oktober 2021 is er voor de 15e keer een Grunneger Dainst, Groninger kerkdienst, in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam.

Het thema  van de kerkdienst is ‘Kom in t ìnne’ (kom overeind, sta op). Centraal staat het verhaal van Elia die in de stilte de Eeuwige ontmoet. Voorganger is dominee Harry Donga. De liturgie – liederen, bijbellezingen, preek, gebeden etc. - is in het Gronings.

De Groninger Diensten wordt jaarlijks bezocht door 400/500 mensen uit het hele land. Vanwege corona is er dit jaar helaas beperkt plaats voor kerkgangers. Vooraf aanmelden via info@diaconie.com is noodzakelijk. Maar de dienst zal ook live (en achteraf) via internet te volgen zijn via https://www.youtube.com/c/EvangelischLutherseGemeenteAmsterdam   

De 15e Groninger Dienst 24/10 in Oude Lutherse Kerk A'dam heeft maximaal aantal bereikt. U kunt zich niet meer aanmelden of spontaan komen. Maar goed nieuws: live te volgen via internet: https://www.youtube.com/c/EvangelischLutherseGemeenteAmsterdam

Om 10.15 kort voorprogram met Dirk Kome over fotograaf Tonnis Post.

 

De dienst begint om 10.30 uur.

Jubileumviering – ‘Grunn in Amsterdam’

De Groninger Diensten in Amsterdam begonnen in 2007. Dit jaar is de 15e keer. Daarom brengt het ‘regelplougke’ het jubileumboek ‘Grunn in Amsterdam’ uit. In het boekje staan naast impressies van 15 jaar Groninger Diensten onder meer een bijdrage van dialectoloog Harrie Scholtmeijer en een interview met ds Engel Jan Struif, nestor van de Groninger Diensten. Het eerste exemplaar van het boek ‘Grunn in Amsterdam’ zal tijdens de dienst overhandigd worden aan journalist en schrijver Pauline Broekema.

Alle aanwezige kerkgangers ontvangen het boek. Tot 1 november a.s. kunnen ook mensen die via de stream/internet met de dienst verbonden zijn de uitgave bestellen tegen een vergoeding van € 5,- voor de verzendkosten. Bestellen via: info@diaconie.com  Na 1 november zijn de kosten (incl verzending): € 9,50.

 

Muziek

Christiaan de Vries speelt tijdens de dienst op het Bätz/Johan Frederik Witte-orgel uit 1886 en op een Monteverdi-orgel (tijdelijk te ‘gast’ in verband met het J.P. Sweelinckfestival).

De 17-jarige zangeres Josien Bakker uit Vlagtwedde zal optreden in de dienst en enkele Groningstalige liederen zingen. Josien won op het ‘Grunneger Laidjesfestival 2020’ de jury – en publieksprijs.

Expositie  Dirk Kome over fotograaf Tonnis Post

Fotograaf-schrijver Dirk Kome onderzocht het leven en werk van Tonnis Post (1877-1930), die de overgang van Oost-Groningen van de 19e naar de 20e eeuw fotografeerde. Dirk Kome maakte er het boek ‘Fotografen van de vooruitgang’ over. Een expositie was te zien in het Fotomuseum in Den Haag en het Museum Westerwolde in Bellingwolde. Een deel van deze expositie is zondag 24 oktober te zien in de Oude Lutherse Kerk. Om 10.15 uur zal er een kort, via de stream te volgen, voorprogramma zijn met een presentatie door Dirk Kome.

Collecte voor Wereldhuis

De ‘collecte’ is voor het Wereldhuis – adem- en steunplek voor migranten zonder papieren - en de onkosten van de dienst. ‘Want migranten helpen migranten’ aldus de voorbereidingsgroep. Het Wereldhuis is een initiatief van de Protestantse Diaconie  in samenwerking met de Lutherse Diaconie.

Live radiouitzending Noordmannen

Voorafgaande aan de dienst wordt van 8.00-10.00 uur vanuit de Oude Lutherse Kerk het bekende radioprogramma ‘Noordmannen’ van Wiebe Klijnstra en Erik Hulsegge uitgezonden. Het programma zal in het teken staan van de Groninger Dienst. Te volgen via https://www.rtvnoord.nl/radio/